Језик: 

Правила каталога
Посљедње измјене унесене 1 јануара 2004 г.

1. Опште одредбе

Каталог "Православно христианство.com" је независни пројекат и одржава га група редактора која је саздана у ту сврху. Сва питања везана за одређивање правила функционисања каталога, доношење одлука о постављању линкова у каталог и о уклањању линкова налази се искључиво у надлежности администрације каталога.

2. Редослед за постављање нових линкова у каталог

Рад каталога је заснован на принципу предупређене цензуре. Све пријаве за додавање, измену или уклањање линкова стављају се на разматрање и могу бити примљене, одбијене или редиговане без објашњавања разлога. Редактори каталога нису обавезни да пошаљу ауторима обавештење о разлозима за њихово уклањање.

Време разматрања пријава зависи од заузетости редактора конкретне рубрике каталога и од броја новопристиглих пријава, и обично износи од неколико часова до једне недеље.

Линкови се у каталог додају:

 • по предлогу самих аутора страница (такве пријаве се стављају на проверу редакторима);
 • од стране редактора каталога по предлогу посетилаца каталога;
 • од стране редактора каталога по резултатима аутоматског тражења нових православних страница на интернету;

Разврставање линкова по рубрикама каталога обавља редакција каталога. Свака страница може бити постављена у не више од 5 рубрика каталога. Критеријум за одређивање разврставања страница по рубрикама налази се у искључивој надлежности редакције каталога. Ако аутор странице сматра да у каталогу недостаје рубрика која одговара тематици сајта, он има право да предложи редакцији да допуни или измени рубрикацију каталога.

Захваљујући систему аутоматске провере идентичности линкова, два линка који имају апсолутно једнака (с тачношћу до еквивалентних линкова који су различито форматирани) имена домена и директоријума али различита имена страница, показују се као идентични! Због тога, на пример, Ви не можете додати у каталог страницу са адресом http://www.hram.orthodoxy.ru/new.htm, ако у каталогу већ постоји линк на страницу http://www.hram.orthodoxy.ru/old.htm. Ако и поред тога сматрате да желите да додате линкове на сасвим различите странице које само имају слична имена, онда направите за нову страницу одвојен директоријум на свом сајту, а у нашем примеру то би било: http://www.hram.orthodoxy.ru/new/.

3. Редослијед за измењивање описа линкова

При додавању линка у каталог аутор странице добија поштом идентификатор линка и лозинку. Користећи те податке, сваки аутор странице у било које време може послати редакторима каталога пријаву за измењивање описа свог линка.

Начин разматрања пријава за измењивање описа линка је исти као и при додавању нових линкова у каталог.

Редактори каталога имају право да самостално мењају опис линкова и редигују пријаве за измењивање описа. Примедбе поводом редакторске исправке описа се не разматрају. Администрација каталога има право да одбије аутору странице захтев да се линк на његову страницу уклони из каталога.

4. Рејтинг сајтова

Сви сајтови на које су линкови укључени у каталог, имају право на учешће у рејтингу сајтова. Наш рејтинг није савршен и не претендује на тачну оцену нивоа популарности и посјећености ових или оних православних страница. За учешће у рејтингу неопходно је и довољно је поставити на било којој страници један од банера каталога. Линк ће бити показан у рејтингу ако се у току последњих 7 дана десио барем један прелаз са сајта на каталог притиском на банер каталога. Збирни рејтинг сајта одређује се као број прелаза из каталога на сајт за последњу недељу, плус двоструки број прелаза са сајта на каталог притиском на банер каталога за последњу недељу.

Категорично се забрањује примењивање било каквих вештачких метода увећавања рејтинга сајта, укључујући "намотавање" бројева путем вишеструког уласка на сајт и прелаза са сајта на каталог са различитих IP адреса. Све IP адресе компјутера са којих се остварују прелази притиском на банере сајтова и каталога, записују се и чувају током недеље у лог-фајл. Ако је неопходно, према нарушитељима датог правила могу бити примењене такве мере притиска као враћање бројача на нулу, заустављање учешћа у рејтингу и, у случају поновљених кршења, искључивање линка на сајт из каталога.

Банер каталога је дозвољено поставити на било којем броју страница Вашег сајта. Дозвољено је и постављање неколико банера каталога на једној страници. Забрањује се постављање банера са идентификацијом једног сајта на другом сајту (изузетак може бити једино ситуација, када је указани сајт такође учесник каталога и организационо повезан са првим сајтом, на пример ако је то његов подсајт или, обрнуто, родитељски сајт).

Уместо графичког линка на каталог у виду банера-дугмића дозвољено је да се постави текстуални линк на каталог, у чију адресу се треба убацити параметар ?from=idсајта. Прелази у каталог преко таквог текстуалног линка рачунају се једнако као преласци притиском на банер каталога.

5. Разлози за одбијање пријаве и брисање линкова из каталога

Пријаве за додавање нових линкова у каталог и измењивање описа линкова могу да буду одбијене од редактора каталога без објашњавања разлога. У вези с тим што правац, дизајн и садржај интернет-сајтова може с временом да се мења, а правила каталога да постану детаљнија, редактори каталога имају право да по други пут размотре питање учешћа било којег линка у каталогу, да зауставе то учешће, или да избришу линк из каталога. Нове пријаве могу да буду одбијене од стране редактора, а већ постојећи линкови у каталогу могу бити избрисани из каталога ако разматрана страница:

 • нема никакве везе са Православним Хришћанством;
 • везана је за неку од неправославних хришћанских конфесија;
 • везана је за расколничке и неканонске "православне цркве" и групе;
 • везана је за "општехришћанску", "екуменистичку", "међурелигиозну" и "обновитељску" тематику;
 • садржи религиозне и мистичарске материјале нехришћанског, окултног, паганског карактера;
 • садржи позиве на раскол и материјале који доприносе заоштравању постојећих црквених раскола и неслагања;
 • садржи материјале који вређају хришћански морал;
 • садржи избор линкова на инославне, антихришћанске или антицрквене интернет ресурсе;
 • приказује на себи чат или другу страницу чији садржај се своди искључиво на online-дружење неколико људи;
 • налази се у стању израде;
 • садржи већи број грешака, "мртвих" линкова, има нападан дизајн;
 • недоступна у моменту разматрања пријаве;
 • прекинула своје постојање или променила адресу, о чему нису били обавештени посетиоци странице и администрација каталога;

6. Закључне одредбе

Обраћамо још једном пажњу аутора сајтова на то да ми не разматрамо жалбе и захтеве поводом одбијања пријаве за додавање линкова у каталог. Ми не претендујемо на то да умемо сасвим прецизно одвојити "православне странице" од "неправославних" и верујемо да нисмо осигурани од грешака и субјективности у оцењивању. Међутим, ми смо убеђени да састављање било каквог каталога увек носи субјективни карактер и старамо се да приложимо максималан напор ка томе да би приликом разматрања пријава редактори каталога доносили решења на основу максимално објективних критеријума, у сложеним ситуацијама прибегавајући саборном расправљању, и обраћајући се православним свештеницима који нам помажу у раду на каталогу.

Браћо и сестре! Молимо да нас обавестите о новим православним презентацијама на интернету, измењеним адресама презентација и и грешкама у нашем каталогу.
Унети линк | Лозинка | Правила | Рејтинг | Претрага | Напредна претрага | Наши партнери | Рубрикатор
Језик:   Русский  English  Românã  Српски  Ελληνικά  Français  Deutsch  Български  Polski  Español  Italiano  Georgian  Český  Nederlands  Português  Svenska  Suomi  Japanese  Shqip  Norsk  Latviešu
Яндекс цитирования liveinternet.ru: показано число просмотров за 24 часа, посетителей за 24 часа и за сегодня

(C) 2001-2022, Православно хришћанство (дизајн, програмирање, техничка подршка).   За Ваше примедбе и предлоге